Genealogische artikelen van de NGV

Toon de volledige inhoud van het genealogisch artikel

WAT BIEDEN DE VIER GROTE INTERNATIONALE GENEALOGISCHE ONDERNEMINGEN DEEL I

Een genealogisch artikel van afdeling
Geplaatst op: 11 jul 2017 12:00 door Dhr. J-W. Koten


Auteur: Dhr. J-W. Koten

Achter deze mogelijk was cryptische titel gaan een viertal genealogische grootondernemingen schuil, die voor een groot deel de internationale genealogische markt momenteel reeds beheersen. Het betreffen, Ancestry.com, FamilySearch, FindMyPast en MyHeritage. Al deze ondernemingen groeien als kool. Men verwacht dat tegen het einde van dit jaar de totale omzet naar 3 miljard US$ zal stijgen. Dit is een indicatie voor hun dominant ie van de markt
FamilySearch is de oudste van dit gezelschap. Het betreft de niet-commerciŽle onderneming van de LDS-kerk die te Salt Lake City een van de grootste fysieke gegevens collectie hebben van de wereld, dit alles opgeborgen in ruimten in deze zoutberg. Ancestry.com is in feite een soort afsplitsing van FamilySearch met van het begin af aan een commerciŽle strekking. Deze onderneming begon als een hulpkantoortje om mensen het zoeken bij de mormonen te faciliteren, waarbij zij handleidingen en indexen produceerden. Dit alles groeide uit tot deze giga-onderneming thans. FindMyPast heeft vooral door haar BBC-TV programma populariteit gekregen. FindMyPast wordt beheerd door de bekende Britse uitgever HC Thomson die door de beschikbaarheid van veel gegevens in hun uitgeverij ook voor genealogen interessant materiaal kon leveren . In 2003 verscheen hun eerste website. Enkele jaren geleden heeft men de steeds verder evoluerende genealogie-poot in de hoofdonderneming opgenomen. My Heritage is primair opgezet van uit het concept computergebruik en digitalisering. MyHeritage is in 2003 opgericht door Gilad Japhet. Hij begon van de huiskamer in een voorstadje van Tel Aviv. De geavanceerde software werd mede opgezet door programmeurs van wereldformaat. Ik noem dit omdat deze achtergrond doorwerkt in het service pakket dat deze ondernemingen aanbieden. Ancestry.com en Family search zijn primair Amerikaanse ondernemingen. FindMyPast is op het VK gericht, terwijl MyHeritage van IsraŽlische oorsprong is met vooral aandacht voor Europa en de Joodse gemeenschap. Drie van deze ondernemingen zijn ook in Nederland actief. Voor FamilySearch kan men bij de mormoonse gebedshuizen terecht. Daar wordt ook veel vrijwilligerswerk gedaan. Ancestry.com werkt samen met enkele Nederlandse Genealogische websites. Momenteel voert MyHeritage een sterke reclamecampagne in Nederland Bovendien wordt er met Aldfaer samenwerkt.

Opzet
Het leek mij interessant om de positieve en negatieve kanten van deze 4 ondernemingen te vergelijken, zodat men bij de keuze van een lidmaatscha[ van deze ondernemingen, de voor u meest passende onderneming kunt selecteren. Dit doe ik vanuit 4 aspecten:
1, Hoe groot is het databestand en worden naast de primaire genealogische gegevens ook nog andere data verstrekt, afkomstig bijvoorbeeld uit boeken, kranten, vroegere genealogische bladen, bijzondere archieven, censusresultaten etc. Belangrijk aspect is natuurlijk ook op welke landen de ondernemingssite is gericht. VS, VK, Europa of de hele wereld.
2. Worden de individuele genealogische record-gegevens verwerkt tot stambomen. Is daarbij vergelijking c.q. koppeling mogelijk van de eigen gegevens aan de tot stambomen geclusterde genealogische datarecords in de database van de onderneming. Gaan de familie relaties en stambomen gaan verder dan de relaties voornamelijk binnen het eigen gezin. Belangwekkend is ook of deze bloedverwante stambomen reeds zijn aangekleed met verhalen en fotoís of dat het jier blijft tot een stamboom -graat. Krijgt men na het invoeren van de eigen gegevens, researchhints en verwijzingen naar mogelijke bloedverwanten binnen de bestaande database van de onderneming.
3. Wat zijn de DNA-faciliteiten. Beschikt de onderneming ever een DNA-database en is zij behulpzaam bij een eventuele DNA-analyse en interpretatie van de DNA-gegevens.
4. Wat zijn de kosten en welke onderneming biedt de gunstige prijs/kwaliteitsverhouding wat betreft diensten bij een beoogd lidmaatschap.
Eerste kennismaking met de grote vier genealogische ondernemingen
overeenkomsten
Bij een eerste kennismaking wordt men getroffen door een grote overlap wat betreft functies en dataopslag bij al deze ondernemingen. Bij al deze vier ondernemingen, vindt men als gemeenschappelijk kenmerk goed benaderbare indexen met uitgebreide zoekmogelijkheden. Ook heeft men tutorials. Gegevens zijn uitsluitend gemakkelijk te vinden met software die door betreffende onderneming zelf wordt ontwikkeld en die vooral is gestructureerd op de toegankelijkheid van de eigen databestanden. Ancestry.com kan men bijvoorbeeld het beste benaderen via FamilyTreeMaker, MyHeritage met het programma FamilyTreeBuilder.
verschillen
Toch zijn er ook verschillen die samenhangen met de voorgeschiedenis van de onderneming. Vergelijking is dan niet altijd goed mogelijk van wege het appels-peren effect. Niet een onderneming heeft alle faciliteiten die men zou wensen. Bedenk bij vergelijking verder, dat de genealogische wereld sterk in beweging is en wat vandaag als waar geldt morgen weer kan zijn achterhaald. De genealogische wereld is sterk dynamisch en alles veranderd voortdurend. Dit verhaal heeft dus door deze voortdurende dynamiek een zekere betrekkelijkheid, Met deze nuance moet men deze gegevens dan ook bezien. Bovendien ziet men dat In de loop der jaren deze grote vier samenwerkingsverbanden hebben, waarbij o.a. de Family-search gegevens van de mormonen ook vanuit de sites van de andere drie ondernemingen kunnen worden opgeroepen. Bij 2 ondernemingen (MyHeritage, Acestry.com) heeft men DNA faciliteiten. Men biedt de mogelijkheid DNA-onderzoek te laten doen met gebruikmaking van DNA-kits die men op verzoek thuis krijgt toegezonden. Vaak is er een instructie bij hoe men thuis DNA van het wangslijmvlies celmateriaal kan schappen dat voor DNA-analyse wordt gebruikt. Men kan daarna dit celmateriaal in de bijpassende containers naar deze provider toesturen. Verder kan men met zekere minimumeisen eigen DNA-profielen aanbieden ook al zijn die afkomstig van andere laboratoria, om datavergelijking met het DNA-bestand van de onderneming uit te laten voeren. Op deze wijze kan men door vergelijk met de aanwezige DNA-data in de database van deze ondernemingen mogelijk bloedverwanten opsporen.


Aantal malen gelezen: 1394
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd
Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de website geplaatst.
Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld)