Genealogische artikelen van de NGV

Toon de volledige inhoud van het genealogisch artikel

DNA-on derzoek voor Dummies (deel 5): raadgevingen voor de keuze van het juiste

Een genealogisch artikel van afdeling Apeldoorn en omstreken
Geplaatst op: 08 aug 2015 10:59 door Dhr. J-W. Koten


Auteur: Dhr. J-W. Koten

Regelmatig krijg ik verzoeken welk lab moet ik voor mijn genealogische DNA onderzoek kiezen. Dat hangt er van af wat je wil. Maar er zijn toch enkele punten die in het algemeen gelden en waar je bij je keuze aan kunt denken.DNA-tests voor genealogisch onderzoek zijn het meeste effectief bij bedrijven met een grote database. De kans op treffers is dan het grootste.

De rapportage van ruwe data is belangrijk als je later je gegevens wil matchen met andere personen. Dan zijn er publieke DNA-databanken en hulpprogramma's van derden, zoals YZoeken, Mitosearch, GedMatch en Open SNP. Je hebt dan daar ook je gegevens invoeren en zien of er elders dan bij de bedrijf waar je je spullen als eerste laat testen, meer matchen zijn te vinden.

Een grote databasis verhoogt de kans op een succesvolle matching. Ee zijn ook bedrijven die tegen een vergoeding je gegevens met die in andere databases matchen terwijl anderen dat niet doen. Vaak zijn deze laatste bedrijven echter het beste voor je doelstelling.

Het interpreteren van gegevens is niet eenvoudig en kan worden ondersteund door middelen van tabellen, grafieken, en analytische tools Een chromosoom browser is bijvoorbeeld, is een belangrijke tool om je autosomale DNA resultaten optimaal te analyseren. Je kunt dan zien welke delen van je genoom hetzelfde zijn als bij andere personen.

De kosten zijn uiteraard een belangrijke factor. Bekijk goed wat je krijgt voor je geld (zie punten hierboven). Het is goed hier van te voor te zien wie het meeste waar voor je geld biedt. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van acties die sommige bedrijven bij tijd en wijle aanbieden.

DNA-testen voor diepte genealogie zijn geschikt voor mensen die vooral geinteresseerd zijn in de verre afkomst van de voorouders en hun migratie wgen. Bij de At-DNA test geeft men een procentuele verdeling van de etnische en voorouderlijke afkomst (landen en regio's) genoom, Bepaalde tests vergelijken je DNA en verwijzen naar profielen uit de hele wereld om te bepalen welke men het meest lijkt. Welke bedrijven hierbij de beste resultaten geven is nog onduidelijk.

Laat als het even kan je genoom door verschillende laboratoria testen. Soms krijg je verschillende resultaten. Als je gelijk resultaten krijgt weet je dat je goed zit. Zijn er verschillen dan zul je raad kunnen vragen, waarom deze resultaten verschillen.

Tenslotte wanneer je meer info behoeft kun je het beste de site van de International Society of Genetic Genealogist bezoeken (ISOGG). Deze toont redelijk up-to-date gegevens over de testen die beschikbaar zijn, en welke keus het verstandigste is.


Aantal malen gelezen: 2261
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd
Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de website geplaatst.
Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld)