Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Genealogische artikelen van de NGV

Bladeren door genealogische artikelen NGV (titels) - Bladeren door genealogische artikelen NGV (intros) - Bladeren door genealogische artikelen NGV (volledig) -
Archief / Zoeken

Toon de volledige inhoud van het genealogisch artikel

Het kan verkeren.....

Een algemeen genealogisch artikel
Geplaatst op: 27 aug 2010 16:00 door Dhr. J-W. Koten


Auteur: Dhr. J-W. Koten

Deze oude uitspraak is zeker op Hitler van toepassing. Wat blijkt, recent DNA onderzoek heeft aangetoond dat hij mogelijk een joodse stamvader had.
De biologische achtergrond van Hitler is altijd met een waas van onduidelijkheid en geheimzinnigheid omgeven geweest. Adolf Hitler zelf was over zijn afkomst nogal wazig en terughoudend; er zijn nogal wat sporen verdonkeremaand.

Bekend is dat zijn grootmoeder van vaderskant Maria Anna Schickelgruber een dienstje had bij joodse mensen. In veel gevallen leidde een dienstbode betrekking tot een buitenechtelijke moederschap van de dienstbode, een situatie die ook in Amsterdam bijzonder veel voorkwam. Het beroepsrisico van dienstboden in de 19de eeuw was een buitenechtelijk kind. Vaak werden moeder en kind geloosd en aan hun lot overgelaten nadat men vastgesteld had dat de dienstbode zwanger was.

Uit een zwangerschap van Maria Anna Schickelgruber werd een kind Alois geboren, dat uiteraard de naam van de moeder kreeg Alois Schickelgruber. Dit kind werd 5 jaren later gecht door de molenaarsknecht Johann Georg Hiedler waarmee Maria Anna trouwde. De vader van Adolf ging dus daarna Alois Hiedler heten dat weer later Alois Hitler werd. Het vaderschap van Alois is altijd betwist. Veel aanwijzingen wezen er op dat niet Johan George, maar zijn broer Johan Nepomuk de ware vader was. De Joodse origine van de grootvader werd verworpen als zeer onwaarschijnlijk. Het DNA van de achterkleinkinderen van Alois Hitler bleek identiek met het DNA-materiaal van Hitlerfamilieleden uit Neder-Oostenrijk. Dat impliceert dat grootvader verwant is aan nu nog levende verwanten Httler in het Waldviertel. Alois kan daarom geen Joodse bastaard zijn.

Onlangs heeft men het DNA-van nog levende mannelijke familieleden van de dictator onderzocht. Hierbij bleek dat dit een mannelijk DNA toonde van de Haplogroep E1b1b1 een haplo die betrekkelijk zeldzaam is in Noord Europese gebieden maar wel in Zuid-Europa en Noord-Afrika veel voorkomt. Bij Sefardische Joden tot 30% en bij Askanazie 18-22%. Was Adolf Hitler van joodse komaf, was hij zich mogelijk bewust van zijn joodse origine en ontwikkelde hij daarom zijn ziekelijk Jodenhaat zoals al eerder werd veronderstelt. Is er iets in de jonge Adolf doorgedrongen van de lotgevallen van zijn biologische grootmoeder. Het blijven speculaties.

Toch moet men niet te snel conclusies trekken. Hoewel in Noord-Europa het genoemde haplotype weinig voorkomt, is deze conclusie voor Oostenrijk niet helemaal gewettigd. Delen van Itali behoorden immers tot de Oostenrijkse monarchie. Het is wel zeker dat in het voorgeslacht van heel wat Oostenrijkers Zuid Europese genen zitten. Hoewel de uitspraak dat Hitler mogelijk joodse wortels enige steun krijgt mag je deze conclusie stellig niet voor bewijzend worden gehouden, zoals nogal wat publicisten hebben gedaan. Maar toch... het kan verkeren.


Aantal malen gelezen: 1921
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd
Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de website geplaatst.
Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld)

 

Zoek in de NGV site
(m.u.v. Bronnen)RSS Agenda
RSS Nieuws
RSS Prikbord
RSS Publicaties
RSS Cursussen

Onze partners:
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |