Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Genealogische artikelen van de NGV

Bladeren door genealogische artikelen NGV (titels) - Bladeren door genealogische artikelen NGV (intros) - Bladeren door genealogische artikelen NGV (volledig) -
Archief / Zoeken

Toon de volledige inhoud van het genealogisch artikel

Verplaats je data van je eigen computer naar een cloud-bestand

Een algemeen genealogisch artikel
Geplaatst op: 15 aug 2010 17:28 door Dhr. J-W. Koten


Auteur: jw.koten

De internet wereld is een complexe wereld met vele valkuilen en voetklemmen. Men kan worden geplaagd door virussen, Trojaanse paarden, key-loggers, wormen en wat al niet meer. Bijna iedere computergebruiker die regelmatig op internet zit heeft er vroeger of later mee te maken. Vaak steelt men daarbij je gegevens of vernietigd je data. Het verdedigen van je computer is een groot probleem. Er bestaat weliswaar allerlei software die antiviraal is of je computers tegen binnen dringen beschermt (firewalls). Maar zelfs experts worden soms door onheil getroffen, laat staan dat de gemiddelde genealoog nog de kennis heeft om alles te overzien.

Steeds meer gebruikers in de VS gaan tegenwoordig over om hun data elders in de wereld op te slaan, hier komt het woord cloud om de hoek te kijken. U zult daar komende tijd meer van horen.

In essentie is cloud computing, dat je je eigen computer als een soort terminal gebruikt, terwijl data en software op een systeemcomputer elders zich bevinden die je dan via internet kan adresseren. Eenvoudig gezegd, je hebt een beeldscherm, een toetsenbord en een kleine desktop die via internet zijn verbonden met een systeemcomputer waarop je software en data staan. De eigen thuiscomputer dient nergens anders toe dan als een toegangspoortmogelijk naar een zeer goed beveiligde en goed geupdate systeemcomputer, zonder dat je over update van de nieuwste software en ook beveiliging hebt te denken. Wil iemand dus aan je data komen dan zal hij niet meer bij je data kunnen, want je gegevens zijn veilig opgeborgen en worden verwerkt in een niet Windows etc gebonden software, maar met een professioneel operating systeem.

In de VS gaan steeds meer gebruikers over om van cloud-diensten gebruik te maken. Een bekende provider is daar icloud die niet alleen Windows, maar ook Macintosh, en Linux faciliteiten heeft. zie icloud.com. Ben je eenmaal met de icloud computer verbonden dan kun je op dezelfde manier werken als met een standaard computer die je gewend bent. Je kunt daar niet alleen van software gebruik maken maar ook data opslaan al zul je die ook op je eigen computer willen hebben staan. Met de professionele software op de cloud computer kun je ook audio en film gegevens afspelen, bewerken etc eveneens zoals je gewend bent. Verder zijn er email faciliteiten, waarbij je gebruik kunt maken van je gewone provider, zoals gmail en andere, je hoeft dus geen nieuwe adressen voor je email te nemen maar zoals gewoon door gaan. Binnen een cloud zijn de gebruikelijke software mogelijkheden als word-processor, spreadsheet, kalenders, adresbestanden, database, boekhoud programma, de gebruikelijke mail-mogelijkheden en internetfaciliteiten. Bovendien zijn ook beschikbaar andere cloud applicaties.

Helaas beschikt de hier gemelde Icloud niet over genealogische software maar het is mogelijk sommige US-programma's te laten lopen.

Uiteraard kun je binnen de cloud je data opslaan, waarbij deze goed beveiligd zijn, waarschijnlijk veiliger dan bij je eigen computer. Ook is het dan mogelijk in een sociaal netwerk te functioneren, door je data binnen een kleine kring toegankelijk te maken. Een computercrash vernietigt ook niet al de gegevens. Bovendien zorgt de cloud provider ook voor voldoende back-ups. In ieder geval zijn je data overal op te roepen. Cloud computing is dus vooral interessant voor mensen zonder stabiel woonadres, zoals studenten, militairen, maar ook mensen die lang op een camping verblijven of van een caravan gebruik maken. Handig is het ook voor mensen die van verschillende computers gebruik maken. Men kan altijd met iedere computer en op iedere tijd van de cloud provider bij de laatste stand van zaken verder gaan. De dienstverlening van een cloud lijkt me zeer aangewezen voor ouderen die geen zin hebben in ingewikkelde zaken op hun eigen computer. Voor hen is het gewoon inloggen op de cloud, via een op internet aangesloten eenvoudige stand-alone waarop men eventueel ook nog de eigen gegevens kan op slaan.

Wat momenteel in de US nu al vrij normaal aan het worden is, zal binnen enkele jaren ook in Nederland gemeengoed worden. Hier is mijns inziens een taak van de NGV weggelegd, waarbij men bijvoorbeeld bij het lidmaatschap van de vereniging tevens de mogelijkheden van gebruik van de verenigings-software via de cloud modus kan opereren. Dit is zeker om ever na te denken anders denk ik dat er binnenkort dit commercieel gaat gebeuren. Ik verwacht dat binnen enkele jaren cloud-computing regel wordt.


Aantal malen gelezen: 1446
Uw reactie wordt alleen via e-mail verstuurd
Uw reactie wordt via e-mail verstuurd en op de website geplaatst.
Als u wilt reageren, dan wel eerst inloggen!

Aantal reacties: 0 (reacties alleen via e-mail worden meegeteld)

 

Zoek in de NGV site
(m.u.v. Bronnen)RSS Agenda
RSS Nieuws
RSS Prikbord
RSS Publicaties
RSS Cursussen

Onze partners:
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |