Evenementenkalender van afdeling West Noord-Brabant

 

Wo 02 sep 2015 - Lezing over de afkomst van Sarah Bernhardt en Joodse genealogie

Een evenement voor West Noord-Brabant en van lokale betekenis.
Plaats: De Wegwijzer, Steendorpstraat 2 4826EP BREDA
Organisator: NGV afdeling West Noord-Brabant
Spreker: Dhr. Harm Snel


Programma:

De afkomst van Sarah Bernhardt en Joodse genealogie
Lezing door: Harmen Snel, genealoog werkzaam bij het Amsterdams Archief.

De in Parijs geboren Sarah Bernhardt(1844-1923)was de beroemdste actrice van het fin-de-siecle. Zij was het kind van een ongehuwde Nederlandse Jodin, haar vader is onbekend. Tot recent was over de achtergrond van haar moeder bijna niets bekend. Sarah heeft door middel van een serie zelf verzonnen verhalen over haar moeder en grootouders de onduidelijkheid alleen nog maar groter gemaakt. Sarah had namelijk een ongebreidelde fantasie. Twintig jaar onderzoek door de spreker in binnen- en buitenland heeft echter licht doen schijnen op Sarah's achtergrond en de redenen waarom zij er zoveel over fantaseerde.
In het tweede deel van de lezing zal de spreker ingaan op de valkuilen bij het beoefenen van genealogie van Joden in Nederland. Joodse genealogie is, om het maar eens anders uit te drukken, een heel aparte tak van sport in de genealogie dan we meestal gewend zijn.

Joodse genealogie verschilt van de gewone Nederlandse genealogie in: andere bronnen voor genealogische gegevens, andere gebruiken en leefgewoonten (religieuze traditie en cultuur) en een afwijkende geschiedenis (en daardoor ook bijvoorbeeld andere familienamen).

Verslag

U moet eerst inloggen om het verslag te zien

Geplaatst door Dhr. F.H.M. Roelvink op 17 apr 2015 tijd: 07.36 - Laatste aanpassing door: Dhr. F.H.M. Roelvink op: 03 sep 2015 tijd: 07.52
Aantal malen gelezen: 2271