Evenementenkalender van afdeling Twente

 

Za 10 okt 2015 - Heraldisch kleurgebruik op landgoederen

Een evenement voor Twente en van lokale betekenis.
Plaats: Grotestraat 207 7213CN BORNE
Spreker: Ewout van der Horst


Programma:


Boerderijen en dienstgebouwen op havezaten en landgoederen in Twente zijn vaak te herkennen aan kleurrijke luiken, dikwijls in zandlopermotief. Ook toegangspoorten, duiventillen en bijgebouwen op historische buitenplaatsen kennen dergelijke kleuren en patronen. Over de achtergrond van dit fenomeen is niet veel bekend. De meeste betrokkenen weten nog wel dat er een relatie bestaat met de familiekleuren van de veelal adellijke eigenaren. Maar als het landgoed al langere tijd niet meer in particuliere handen is, weet men doorgaans niet welke familie dit betreft. En wat gebeurde met deze historische merktekens als een landgoed door industriëlen of andere burgers werd aangekocht? Hoe lang worden deze kleuren en patronen eigenlijk al toegepast? Historicus Ewout van der Horst, als consulent streekgeschiedenis streekgeschiedenis verbonden aan de stichting IJsselacademie, bracht het heraldisch kleurgebruik in kaart.
Deze lezing duurt één uur. Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen over de genealogische verwerkingsprogramma’s Aldfaer en Pro-Gen.

Verslag

Links e.d. genoemd tijdens de bijeeenkomst van de NGV-Twente op 10 oktober 2015

Deze kunt u hier vinden; link

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. B.J.M. Nijkamp op 10 sep 2015 tijd: 19.50 - Laatste aanpassing door: Dhr. B.J.M. Nijkamp op: 13 sep 2015 tijd: 19.55
Aantal malen gelezen: 1604