Evenementenkalender van afdeling Rotterdam en omstreken

 

Za 08 apr 2017 - LV + Lezing + Genealogisch Café

Een evenement voor Rotterdam en omstreken en van lokale betekenis.
Plaats: Museumpaviljoen "De Joon", Westhavenkade 56 3131AG VLAARDINGEN
Organisator: NGV afd. Rotterdam e.o.


Programma:

De inloop van deze middag is vanaf 13:00u. Om 13:30 begint de ledenvergadering. Onze leden krijgen dan de gelegenheid tot inspraak m.b.t. de agendapunten voor de Algemene Ledenvergadering die plaatsvind op 22 april 2017. De stukken voor de ALV zullen 14 dagen van tevoren per email aan de leden toegezonden worden zodat zij tijdig kennis hiervan kunnen nemen. De agenda voor de ALV wordt tevens, in zijn geheel, opgenomen in ons blad 1340.

Aftredend die dag is onze secretaris Arie Ouwendijk. Na een inzet van vele jaren nemen wij afscheid van Arie en gaat hij genieten van zijn pensioen. Ons bestuurslid Regina Philip heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van secretaris. Leden die deze functie ook graag zouden willen vervullen kunnen zich tot uiterlijk 1 april a.s. als tegen-kandidaat aanmelden.

Deze dag wordt ook dhr. Rob Lambermon als algemeen bestuurslid voorgedragen. Rob draait al een tijdje met het bestuur mee. Het bestuur is verder op zoek naar iemand voor de kas-commissie. Leden die zich aan willen melden als kandidaat-bestuurslid kunnen dit vrijblijvend doen tot 1 april a.s. per email aan bestuur@rotterdameo.ngv.nl

Na het officiële gedeelte is er een lezing over de 25 gouden regels voor genealogische onderzoek en gelegenheid om vragen te stellen, hulp bij onderzoek te vragen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dit alles natuurlijk onder het genot van een lekker kopje koffie.

Wij hopen jullie in grote getale te mogen begroeten.

Verslag

VERSLAG GENEALOGISCH CAFÉ 08 APRIL 2017


Deze middag werd het genealogisch café vooraf gegaan door de jaarlijkse ledenvergadering. Een verslag hiervan kunt u lezen in de komende 1340.

Na het officiële gedeelte kon het genealogisch café beginnen. Dit keer was er geen spreker geboekt voor het eerste deel van het genealogisch café waardoor de opkomst mogelijk iets lager was dan verwacht. Geen spreker van buitenaf wilde echter niet zeggen dat wij niets in petto hadden voor de aanwezigen want onze bestuursleden hebben zelf voor de nodige interessante verhalen gezorgd.

Onze voorzitter Roelof beet de spits af met zijn korte lezing 'De middeleeuwen voorbij’. Deze lezing lag een beetje in het verlengde van zijn eerder gehouden lezing ‘Oral History’ en was tegelijkertijd een voorproefje op ons komende symposium 'Dag van de Middeleeuwen’. Tijdens onze onderzoeken komen sommigen van ons uiteindelijk terecht in de middeleeuwen waarbij de vraag gesteld kan worden of genealogisch onderzoek voorbij de Middeleeuwen mogelijk is. Als we internet moeten geloven is het antwoord hierop ‘ja’. Roelof zelf houdt zich al 30 jaar bezig met deze materie nadat hij zijn 1e koningskwartier vond van Robert III van Schotland. Je zult wel altijd aan moeten tonen dat je daadwerkelijk afstamt van een persoon die op deze lijnen aansluit. Roelof vertelde welke bronnen hem hierbij geholpen hadden en had een aantal boeken meegenomen. Deze waren niet allemaal in het Nederlands maar de aanwezigen kregen later alle gelegenheid om deze eens door te bladeren. Als geheugensteuntje geef ik hier nog even de titels van deze boeken aan jullie door: ‘La Préhistoire des Capétiens, 481-987’, ‘Les Ancêtres de Charlemagne’ en ‘Les Ancêtres de l’antiquité ‘van Christian Settipani in het Frans. Pedigree and Progress 1975 van Anthony Wagner en ‘De erfopvolgers van de Graaf’ van Laurence Gardner.

Onze Conny had een mooie presentatie voorbereid over de ’25 Gouden Regels van de Genealogie’. Helaas vertoonde haar laptop kuren waarna besloten werd eerst maar aan de koffiepauze te beginnen. Terwijl Nico ons voorzag van koffie en er onderling weer gezellig gekletst werd bleef Conny met haar laptop aan de gang. Helaas was al haar moeite tevergeefs. Nou laat Conny zich er niet gauw onder krijgen dus konden we na de koffie toch genieten van wat zij ons te vertellen had al was dit zonder mooie plaatjes op de achtergrond. De 25 gouden regels werden door haar duidelijk uitgelegd waarbij hier en daar ook wat vragen gesteld werden die uiteraard door Conny beantwoord werden. Wie deze regels nog eens na wil lezen kan ze vinden op de site van onze collega’s van de NGV afdeling West Noord-Brabant ngv.nl/wwwWNB/Geninfo/Goudenregels.pdfAls laatste vertelde onze penningmeester Nico Lambermon over het onderzoek naar zijn familie en de herkomst van de naam ‘Lambermon’, ‘Lambermont’ of was het toch ‘Labeen de Lambermon’. Nico doet zijn onderzoek samen met zijn neef, ons nieuwe bestuurslid, Rob Lambermon en een aantal anderen. Hij benadrukte hierbij dat de getoonde presentatie bij zijn verhaal afkomstig was van neef Rob die helaas niet aanwezig kon zijn deze middag. Zoals dat gaat met genealogisch onderzoek zijn ook zij nog steeds bezig maar het was bewonderenswaardig te zien wat er al gevonden is. De eerste vermelding van de familie Lambermon(t) is al terug te voeren tot 1131 in het Waalse deel van België. Nico vertelde ons over zijn boeiende zoektocht naar zijn familiegeschiedenis en liet prachtige landkaarten zien waar de mogelijke oorsprong van zijn familie op weergegeven werd. Ik zou beide heren geen recht doen als ik hier tracht e.e.a. nog eens in het kort na te vertellen. Misschien zijn zij genegen om ons in de toekomst meer te vertellen over de verdere ontwikkelingen van hun onderzoek.Het was een middag vol verrassingen maar weer heel erg interessant en gezellig. De volgende datum in onze agenda is zaterdag 13 mei a.s. Wij hopen dan velen van jullie te mogen begroeten op ons symposium ‘Dag van de Middeleeuwen’. Meer informatie hierover is te vinden op onze NGV pagina ngv.nl/Agenda/homepage.php?action=ListItem&site=RTM=y&ident=4271 en op onze Facebook pagina https://www.facebook.com/ngv.rtm/

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door 0 op 07 mrt 2017 tijd: 06.30 - Laatste aanpassing door: Mevr. R. Philip op: 08 apr 2017 tijd: 07.34
Aantal malen gelezen: 671
Evenement aanpassen    Evenement verwijderen     Evenement kopiëren