Evenementenkalender van afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel

 

Za 30 sep 2017 - Drentse lotelingen in het Franse leger in de jaren 1812-1814.

Een evenement voor Drenthe en Noordwest-Overijssel en van lokale betekenis.
Plaats: De Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32 7908AD HOOGEVEEN
Organisator: NGV afd. Drenthe en Noordwest-Overijssel
Spreker: G.J. Dijkstra


Programma:

Het onderwerp van de lezing is 'Drentse lotelingen in het Franse leger in de jaren 1812-1814'. Hierbij handelt het zich dus over het leger van Napoleon. De heer Dijkstra vertelt over de aanpak van een onderzoek naar het aantal overlevenden via genealogisch onderzoek. Door historisch en genealogisch onderzoek willen we vaststellen, hoeveel Drentse slachtoffers de oorlogshandelingen van Napoleon tot gevolg hebben gehad. Verder wordt verteld over de tocht naar Moskou en het maken van compositietekeningen aan de hand van signalementen.

Verslag

De heer G.J. Dijkstra, ex-directeur van de Scholengemeenschap in Beilen en historicus, vertelde op 30 september 2017 in De Vredehorst te Hoogeveen over Drentse lotelingen in het Franse leger van Napoleon in de jaren 1812-1814. Nauwgezet slaagde hij er in de aanwezigen 150 jaar terug in de tijd te brengen, ofwel vijf generaties. Mondelinge berichten zijn er niet meer, maar verhalen op papier zijn er heel veel. Een hele stapel boeken zijn er geschreven over Napoleon en zijn tocht naar Moskou. Dijkstra slaagde er in de toehoorders anderhalf uur lang aan zijn lippen te laten hangen. Deze goede verteller verhaalde ook hoe onderzoekers er in zijn geslaagd compositietekeningen te maken van lotelingen uit het Franse leger aan de hand van signalementen die bewaard zijn gebleven. Op deze wijze werd niet alleen een stukje historie levend naar voren gebracht, maar werd ook duidelijk gemaakt hoe de genealoog eventuele lotelingen uit zijn of haar familie te gaan zoeken. Door het signalement te bestuderen kan men een goed beeld krijgen van de soldaat uit een ver verleden die onder keizer Napoleon moest vechten. Een aantal onderzoekers is nog steeds bezig uit te zoeken wie er van de 300 lotelingen uiteindelijk is teruggekeerd uit het verre Moskou. Het is een leerzame en interessante middag voor de aanwezigen geweest.

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. H. Hillinga op 24 mei 2017 tijd: 15.15 - Laatste aanpassing door: Dhr. H. Hillinga op: 20 sep 2017 tijd: 13.16
Aantal malen gelezen: 1314