Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Za 23 sep 2017 - Hoe heette Christiaan?

Een evenement voor Flevoland en van lokale betekenis.
Plaats: Erfgoed Nieuwland Centrum , Oostvaardersdijk 113 8242PA LELYSTAD
Organisator: NGV afd. Flevoland i.s.m. Erfgoed Nieuw Land Centrum
Spreker: Annemieke van der Vegt


Programma:

Annemieke van der Vegt deed de ontdekking dat haar achternaamgever afkomstig was van de Westkust van Afrika. Ze besloot niet alleen zijn vergeten levensverhaal te achterhalen maar ook de naam die zijn ouders hem gegeven hadden, vandaar dat haar onderzoek de naam kreeg: 'Hoe heette Christiaan?'
Hoe kwam zij tot deze ontdekking? Hoe zag het leven eruit van Christiaan van der Vegt (1743-1825) nadat hij als klein kind vanaf de Kust van Guinee mee genomen werd naar Nederland, domestiek was aan het Stadhouderlijk Hof en gegeven is aan de burgemeester van Weesp?
Aan het eind van zijn leven was hij in armoede vervallen en reisde hij langs kermissen om zichzelf tentoon te stellen om zo zijn geld te verdienen voor hem en zijn gezin.
Het onderzoek bracht haar niet alleen in archieven in Nederland, ook reisde Annemieke langs de kust van Ghana op zoek naar de gebeurtenissen rond 1740.

Ondertussen weet ze hoe hij eruit zag, welke muziek hij speelde, heeft ze brieven van hem en verscheidene notariŽle akten die inzicht geven in zijn levensverhaal.
Annemieke gebruikt alle nieuwe mogelijkheden zoals bijvoorbeeld DNA testen om onderzoek te doen en zal behalve haar zoektocht en vele vondsten, deze ook laten zien.
Via haar blog www.hoeheettechristiaan.nl en de facebookpagina www.facebook.com/christiaanvandervegt houdt ze wekelijks de volgers (+445) op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen en vondsten.
Het onderzoek heeft de aandacht getrokken van o.a. Volkskrant Magazine wat leidde tot een 6 pagina groot artikel en van Museum Weesp waar een expositie werd samengesteld.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. A. Timmermans op 31 jul 2017 tijd: 20.01 - Laatste aanpassing door: Dhr. P. Bedeker op: 14 sep 2017 tijd: 14.47
Aantal malen gelezen: 539

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |