Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Do 10 aug 2017 - Zomerrondleiding en diapresentatie over het landgoed Bronbeek; 200 jaar geschiedenis

Een evenement voor en van (inter-)nationale betekenis.
Plaats: Museum Bronbeek, Velperweg 147 6824MB ARNHEM
Organisator: Museum Bronbeek
Spreker: Niek Ravensbergen


Programma:

Tweehonderd jaren geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staan centraal in de diapresentatie en rondleiding ‘Landgoed Bronbeek: een koninklijk geschenk voor veteranen’ op donderdag 10 augustus 2017.

De presentatie duurt van 14.00 tot 16.30 uur en bestaat uit twee delen. Eerst brengt Niek Ravensbergen met historische en hedendaagse foto’s en kaarten op groot scherm de ontwikkeling en het gebruik van het landgoed in beeld.
De aansluitende rondleiding over het landgoed voert langs bijzondere bomen, de bron en de beek met zijn watervalletjes, beelden en de plantenkalender; ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden belicht.
Deze middag is onder meer interessant voor mensen met belangstelling voor de Nederlandse koloniale geschiedenis en voor groen erfgoed.

Deelname met museumentreebewijs (Museumkaart, Veteranen en Vrienden) gratis. Reserveren is gewenst via nb.ravensbergen@mindef.nl
.

Het landgoed Bronbeek wordt sinds 1863 bewoond door oud-militairen.
Maar zijn geschiedenis gaat verder terug. De rentenier Hermen Steygerwalt begon in mei 1817 met de aanleg van een ‘buitengoed’ bij een natuurlijke bron en beek aan de Velperweg. Hij bouwde er rond 1820 een eenvoudig buitenhuis en noemde het terrein ‘Bronbeek’. Het huis werd in later tijd vervangen door een statige villa.
Koning Willem III, die het landgoed vijf jaren bezat, liet deze villa uitbreiden met twee zijvleugels. In 1859 schonk hij zijn landgoed aan de Staat der Nederlanden.
Hij stelde als voorwaarde dat de Staat er een tehuis zou bouwen voor militairen die gediend hadden in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Dit ‘Koloniaal Militair Invalidenhuis Bronbeek’ werd ontworpen door de toenmaals beroemde architect Willem Nicolaas Rose en ging open op 19 februari 1863. De tehuisbewoners hielden sindsdien bijna een eeuw lang een gemengd agrarisch bedrijf op het landgoed in stand. Daarnaast onderhielden zij in hun tehuis een collectie militaire en volkenkundige voorwerpen uit Nederlands-Indië. Hun collectie is de basis van het huidige museum voor koloniale geschiedenis. In 1960 is het terrein veranderd in een park, met behoud van de historische structuur en gebouwen. Nog steeds wonen er oud-militairen in het tehuis op het landgoed, maar nu van alle delen van de Nederlandse krijgsmacht.

Locatie informatie link

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door 0 op 11 mei 2017 tijd: 20.05 - Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 11 mei 2017 tijd: 20.10
Aantal malen gelezen: 2397
Evenement aanpassen    Evenement verwijderen     Evenement kopiëren    

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |