Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Za 16 sep 2017 - Johannes Veldhuis, de pake die ontbrak

Een evenement voor Friesland en van lokale betekenis.
Plaats: Groeneweg 1 8900JA LEEUWARDEN
Organisator: NGV afdeling Friesland
Spreker: Jacob Lautenbach


Programma:

“De wens om een oud familiegeheim op te lossen leidde tot het verschijnen van een boek over mijn pake Johannes Veldhuis (1872-1913). In mijn familie ontbrak deze pake, de vader van mijn moeder. Er werd over hem nooit gesproken en een afbeelding van hem was er niet. Het idee om deze pake Johannes terug te vinden was de stimulans om jarenlang onderzoek naar hem te doen. Dat onderzoek bracht mij in regionale en landelijke archieven, waar zoveel informatie omtrent hem aanwezig bleek te zijn dat de contouren van zijn leven te voorschijn kwamen. Al decennia geleden in de familie verzamelde verhalen over hem vulden het beeld van hem verder aan. Het resultaat van deze zoektocht naar mijn pake Johannes is te vinden in dit boek waarin hij een plek heeft gevonden te midden van zijn omvangrijke familie.”

Jacob Lautenbach (Tzummarum, 1946) was als docent economie en maatschappijleer werkzaam in het middelbaar onderwijs. Tijdens zijn studie raakte hij geďnteresseerd in onderwerpen op het raakvlak van sociologie en geschiedenis. In 1982 verscheen van zijn hand ‘Sljocht fan siel – in bytsje besit’, een godsdienst-sociologisch onderzoek naar het verband tussen eigendomsverhoudingen en de Afscheiding van de Hervormde kerk in Friesland in de 19e eeuw. Zijn interesse in de regionale- en dorpsgeschiedenis resulteerde in een aantal boeken op dit terrein, waaronder enkele jubileumpublicaties. In 1985 leverde hij een bijdrage aan de serie ‘Anderhalve eeuw gereformeerden in stad en land’, die verscheen ter gelegenheid van de herdenking van de Afscheiding 150 jaar eerder. In deze bijdrage schreef hij over de emigratie in de 19e en 20e eeuw vanuit Nederland naar Noord-Amerika onder de titel: ‘Nei it lân fan dream en winsken’. In 2004 zag het genealogische standaardwerk over de familie Lautenbach het licht. Daarin kwamen vier eeuwen geschiedenis van deze familie aan bod. Alle afstammelingen van Jacobus Lautenbach die in 1584 naar Nederland kwam zijn daarin opgenomen, met hun plaats binnen de Lautenbach genealogie.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. T. Hartman-van der Meulen op 29 apr 2017 tijd: 11.17 - Laatste aanpassing door: Mevr. T. Hartman-van der Meulen op: 20 jul 2017 tijd: 13.12
Aantal malen gelezen: 757

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |