Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Di 11 apr 2017 - JACOBA VAN BEIEREN, Gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen

Een evenement voor Delfland en van lokale betekenis.
Plaats: De Acker, Park Berkenoord 2 2641CX PIJNACKER
Organisator: Historisch Genootschap Oud-Pijnacker (HGOP)
Spreker: Dhr. prof. dr. Dick E.H. de Boer


Programma:

Het leven van Jacoba van Beieren (1401-1436), gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, was tragisch, zowel privé als politiek. Ze trouwde vier keer, maar haar huwelijken waren gedoemd te mislukken.
Ze werd gedwongen haar graafschappen af te staan aan de hertog van Bourgondië. Hoewel Jacoba in het middelpunt stond van de Europese machtscentra, bleken haar mogelijkheden uiterst beperkt.

Het jaar 1417, precies 600 jaar geleden dus, was een roerig jaar in het leven van Jacoba van Beieren. Binnen enkele maanden zag zij haar eerste echtgenoot en haar vader overlijden. Het was een dramatisch jaar waarin zij aantrad als gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, in een wereld vol machtswellustige mannen. Jacoba is in de geschiedschrijving afgeschilderd als pion èn als koningin op het schaakbord van de macht. Als slachtoffer en als politiek dier. Door haar huwelijken en de oorlogen waarin zij verzeild raakte spreekt zij al eeuwen tot de verbeelding. Wat was zij voor een vrouw? Welke mogelijkheden en belemmeringen waren er voor haar om de rol te spelen die het lot haar toebedeelde? Deze en andere onderwerpen komen in de lezing aan bod. En misschien komt ook een antwoord op de vraag waarom voor Jacoba vis uit Pijnacker werd gehaald als zij op het Binnenhof verbleef. Volgens Gerrit Verhoeven, die in februari voor ons een lezing verzorgde, bezat zij de rechten over de Pijnackerse meren.

Over de spreker:
Dick de Boer is emeritus hoogleraar middeleeuwse geschiedenis. Hij studeerde Geschiedenis en Nederlands aan de Universiteit Leiden en werkte als onderzoeker, geschiedenisleraar en universitair docent in Leiden. Daarna werd hij in 1992 hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis in Groningen en bleef dat tot aan zijn pensionering in 2011. Dick de Boer publiceerde meer dan 200 boeken en artikelen en maakte tientallen tv-programma’s.

Locatie
link

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op 22 mrt 2017 tijd: 14.46 - Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 22 mrt 2017 tijd: 14.54
Aantal malen gelezen: 360

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |