Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Wo 12 apr 2017 - De Duitse Orde in Maasland

Een evenement voor Delfland en van lokale betekenis.
Plaats: ’t Trefpunt, Kerkplein 11, 3155AM MAASLAND
Organisator: Genootschap Oud Westland
Spreker: Dhr. drs. Jacques Moerman


Programma:

Het Duitsche Huis in Maasland behoorde tot de belangrijkste ordevestigingen in de Noordelijke Nederlanden. In 1241 verwierf de Duitsche Orde van graaf Willem II het patronaatsrecht van de kerk van Maasland. Twee jaar later schonk de grafelijk dienstman Diederik van Coldenhove met zijn echtgenote aan de orde een bezitscomplex aan de Hofdijk (in de latere Oude Campspolder). Tot 1365 was er een convent aan verbonden, dat de zorg had voor de parochiekerken in Maasland (de moederkerk), De Lier en Schipluiden (zusterkerken). De meeste Maaslandse ordegoederen kwamen in handen van de Landcommanderij te Utrecht. Vanaf 1365 werd er een nieuw huis bij de kerk van Maasland betrokken.

Deze gebeurtenissen zijn bekend en eerder belicht in publicaties, lezingen en tentoonstellingen.
Minder bekend is dat de Commanderij in Maasland in de zestiende eeuw door het geslacht Egmond van Meresteijn als tweede adellijke woning werd gebruikt naast het in Schipluiden gelegen familiekasteel Keenenburg. De commandeurs van Maasland - Aelbrecht en Jasper van Egmond van Meresteijn - waren nauw verwant aan de bewoners van de Keenenburg.
De bloeiperiode van de Duitsche Orde in Maasland valt samen met de aanwezigheid van deze Van Egmonds. Recent archiefonderzoek leidde tot nieuwe inzichten, bijvoorbeeld over de oudste orgels van Maasland, het medegebruik van de Commanderij door militairen in de periode 1572-1585 en de rijkdom van het Duitsche Huis in Maasland, die zich weerspiegelde in de uitbreiding van de Commanderij en het schilderijen- en grondbezit. De bestuursperiode van Aelbrecht en Jasper van Egmond viel samen met de komst van de Reformatie.
Hoe gingen beide heren om met de veranderingen in de tijdgeest? Van Aelbrecht is een pikant verhaal bekend rond een relatie met een dienstmaagd.
In het tweede deel van de lezing wordt aandacht besteed aan het werk van de landmeter Jan Jansz. Potter, die de landerijen van de Duitsche Orde in Maasland in 1570 in een fraai kaartboek heeft vastgelegd.

zie:
link

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op 19 mrt 2017 tijd: 18.43 - Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 04 apr 2017 tijd: 22.34
Aantal malen gelezen: 493

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |