Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Za 11 maart 2017 - MENSEN, MOLENS, BEDRIJVEN

Een evenement voor Friesland en van lokale betekenis.
Plaats: Groeneweg 1 8900JA LEEUWARDEN
Organisator: Genealogysk Wurkferbân
Spreker: DICK BUNSKOEKE


Programma:

Elk jaar wordt in maart een gemeenschappelijke genealogische bijeenkomst gehouden, samen met de Nederlandse Genealogische Vereniging. Dit jaar organiseert het Genealogysk Wurkferbân deze en is de NGV de gast.

De stad Harlingen verwierf aan het eind van de zestiende eeuw een vooraanstaande economische positie in Friesland. Een belangrijk aandeel daarin hadden de bedrijfsmolens die in en rond de stad verrezen. In de zestiende eeuw kwam de eerste Friese oliemolen bij Harlingen te staan, kort na 1600 gevolgd door de beide eerste Friese papiermolens. In 1616 verrees er ook de eerste houtzaagmolen van Friesland, als eerste van een hele reeks.
De bouw van molens werd gefinancierd door een relatief kleine groep vooraanstaande stedelingen, die steeds meer ook als eigenaars van molens in de boeken kwamen te staan. Sommige families konden generatie op generatie hun bedrijven handhaven en vormden zo een ware 'molendynastie'. Opvallend is de grote rol van gegoede, doopsgezinde inwoners bij al deze bedrijvigheid.
Een onderzoek naar de 35 standplaatsen van verdwenen windmolens en de daarbij betrokken eigenaars en molenaars leidde in 2016 tot een nieuw boek, waarin een index met bijna 900 persoonsnamen is opgenomen. De schrijver zal in zijn lezing vooral aan de hand van deze personen het molenverleden van Harlingen belichten.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. T. Hartman-van der Meulen op 22 feb 2017 tijd: 07.40 - Laatste aanpassing door: Mevr. T. Hartman-van der Meulen op: 22 feb 2017 tijd: 07.41
Aantal malen gelezen: 381

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |