Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Za 28 jan 2017 - Lezing: Uw stamboom plaatsen op internet

Een evenement voor Rotterdam en omstreken en van lokale betekenis.
Plaats: Museumpaviljoen "De Joon", Westhavenkade 56 3131AG VLAARDINGEN
Organisator: NGV afd. Rotterdam e.o.
Spreker: Fred Janssen


Programma:

Het publiceren van uw stamboom biedt vele mogelijkheden; van het maken van contact met verre familieleden, het vinden van voorouders die zijn vertrokken, het vinden van bronnen maar ook het gezamenlijk werken aan uw stamboom.
Tijdens deze lezing bespreekt Fred de verschillende mogelijkheden om vanuit diverse stamboom programma's uw stamboom op het internet te publiceren en gebruik te maken van de vele mogelijkheden die er zijn.

Verslag

VERSLAG LEZING 28 JANUARI 2017
Uw stamboom plaatsen op internet


Dat er veel interesse was voor het onderwerp van deze lezing was goed te merken aan de goede opkomst van zowel leden als gasten. Bij afwezigheid van onze voorzitter Roelof Vennik opende ons bestuurslid Conny Biesheuvel-van den Eijnden deze middag. Zij vertelde de aanwezigen in het kort over de plannen van onze afdeling in het komende jaar. Hierbij kwam ook het symposium aan de orde dat gepland staat op zaterdag 13 mei a.s. en als thema heeft ‘Genealogie in de Middeleeuwen’. Na het openingspraatje van Conny zat de sfeer er goed in en iedereen keek uit naar de lezing van onze webmaster Fred Janssen.Omdat tijdens onze bijeenkomsten ook altijd gasten aanwezig zijn stelde Fred zich even voor. Hij verklapte de aanwezigen daarbij alvast dat de NGV bezig is met het vernieuwen van haar website. Hierbij moet je niet denken aan wat wijzigingen maar aan een totaal vernieuwde site waar al heel veel werk in gestoken is. De verwachting is dat er nog 800 manuren nodig zijn voor deze online kan en dat dit rond september 2017 hopelijk kan gebeuren

Toen de lezing begon werd een ieder verrast door de mededeling van Fred dat we aan het werk gezet zouden worden. Gelukkig viel dat wel mee maar het was zeker geen lezing waar je alleen maar hoefde te luisteren en het maken van notities was ook aan te raden. De hele lezing was een interactief gebeuren en dat begon al direct met de eerste 2 vragen; waarom zet je je stamboom online en waarom zet je je stamboom niet online. De vragen werden 1 voor 1 behandeld en de aanwezigen mochten hun eigen ervaringen en mening daarover vertellen. Aan alle kanten gingen meteen vingers en handen omhoog want daar wilden de meesten graag hun woordje over kwijt en er werden heel wat vragen gesteld. Fred nam de tijd om alles uitgebreid te beantwoorden.

Hoe en waar je je stamboom online kwijt kunt werd eveneens uitvoerig behandeld want daar zijn wel heel veel methoden en locaties voor. Ook bij dit onderwerp deden de aanwezigen mee met eigen verhalen, vragen en tips. De nodige webhostingbedrijven, stamboomprogramma’s en stamboom hosts kwamen voorbij zoals My Heritage, Stamboom Online etc. De verschillen tussen de verschillende programma, sites en bedrijven kwamen aan de orde waarbij duidelijk gemaakt werd dat men alleen zelf een keuze kan maken omdat iedereen nu eenmaal andere voorkeuren heeft.

Tussendoor was er uiteraard tijd voor een koffiepauze. Dit keer werd de koffie verzorgd door Gerrie Lambermon, de echtgenote van onze penningmeester Nico waarvoor onze hartelijke dank Gerrie. Onder het genot van een kopje koffie of thee werd er druk doorgepraat over de onderwerpen in de lezing.In het 3e en laatste segment van deze lezing ging Fred in op hoe je zelf een stamboom website kunt bouwen. Je kunt dit namelijk al heel simpel doen door gebruik te maken van MS Word of een andere tekstverwerker. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je dit pagina voor pagina moet doen en dat valt niet mee als je vele honderden of duizenden personen in je stamboom hebt staan. Met sommige programma’s kun je direct een site genereren door een export te maken. Ook kun je gebruik maken van een zgn. Gedcom bestand. Dit is een algemene standaard die door de meeste stamboom programma’s gelezen kunnen worden. Aan de hand van voorbeelden werd de punten in het 3e deel uitvoerig uitgelegd, uiteraard met de nodige interactie vanuit de zaal.

Als er één ding duidelijk was na afloop van deze lezing dan was het wel dat men nog veel meer behoefte had om over het onderwerp van deze middag te weten te komen. Fred heeft dan ook toegezegd te zullen bekijken of er een vervolg mogelijk is.

Zoals gebruikelijk werden er ook nu weer foto’s gemaakt door onze eigen huisfotograaf Rob Voogt waarvoor natuurlijk onze hartelijke dank. De foto’s zijn samen met dit verslag te vinden op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/ngv.rtm/
[Regina Philip - Bestuurslid]

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. R. Philip op 18 dec 2016 tijd: 09.08 - Laatste aanpassing door: Mevr. A.P.J. Käyser-van der Zee op: 07 jan 2017 tijd: 17.45
Aantal malen gelezen: 1705

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |