Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Di 11 apr 2017 - Ledenvergadering en lezing over Het Land van Kleef

Een evenement voor Land van Cuijk en Ravenstein en van lokale betekenis.
Plaats: Beerseweg 9 5451NR MILL
Organisator: Afdeling Land van Cuijk en Ravenstein
Spreker: Wim van Heugten


Programma:

> Jaarvergadering
De agenda voor deze jaarvergadering en het jaarverslag zijn voor de leden van de afdeling opgenomen in het mededelingenblad februari/maart 2017 (nummer 75) op pagina 4 t/m 6.

> Lezing Land van Kleef
Na het officiŰle gedeelte houdt dr. Wim van Heugten een lezing over het Land van Kleef, een gebied in Duitsland dat altijd een bijzondere band heeft gehad met de Lage Landen.
De geschiedenis, die dit hertogdom doormaakte, valt voor een groot gedeelte samen met die van Oost-Nederland. Het politiek en economisch hoogtepunt lag in de 15e en 16e eeuw toen er intensieve contacten waren tussen Kleef en het Huis van BourgondiŰ.
Een tweede periode met sterke culturele betrekkingen met West-Nederland was de tweede helft van de 17e eeuw. Na de Tachtigjarige Oorlog werd Johan Maurits van Nassau stadhouder voor de Pruisische koning en zette zich in voor de wederopbouw van het zwaar getroffen land.
De sterkste band vormde ongetwijfeld de taal. Tot diep in de 19e eeuw was het Land van Kleef Nederlandstalig. Ook nu nog is het dialect van deze streek doorspekt met Nederlandse woorden, begrippen en zinswendingen.
In de lezing over dit prachtige land aan de Nederrijn wordt aandacht besteed aan de geschiedenis, de Nederrijnse kunst, volksgebruiken en de taal. Uiteraard wordt ook uitvoerig stilgestaan bij de eeuwenlange relatie met het land van Ravenstein en de bijzondere positie van de heren van Ravenstein op het einde van de 15e eeuw.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. M.M.J. Roefs op 17 dec 2016 tijd: 07.35 - Laatste aanpassing door: Dhr. M.M.J. Roefs op: 05 mrt 2017 tijd: 15.44
Aantal malen gelezen: 424

 

Zoek in de NGV site
(m.u.v. Bronnen)RSS Agenda
RSS Nieuws
RSS Prikbord
RSS Publicaties
RSS Cursussen

Onze partners:
| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |