Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Di 14 maart 2017 - LEZING: Stamboomonderzoek in de regio Nijmegen-Kleef

Een evenement voor Kempen- en Peelland en van lokale betekenis.
Plaats: †'t Trefpunt, BelgiŽplein 20 5628XJ EINDHOVEN
Organisator: NGV afd. Kempen- en Peelland
Spreker: Dhr P. Roosenboom


Programma:

De heer Roosenboom, lid van de afdeling Land van Cuijk, schetst de staatkundige en taalkundige achtergrond van het gebied omgrensd door Wijchen - Nijmegen - Kleef - Kalkar - Goch - Gennep - Bergen - Boxmeer - Cuijk en Grave om te laten zien dat het een samenhangende culturele eenheid was. Daarna toont hij de specifieke migratiestromen waardoor we voor stamboomonderzoek de grens over moeten, wat ook geldt voor veel Duitse buren daar.
Hij zal dat steeds ook toelichten met voorbeelden uit de levens van mijn voorouders. Vervolgens geeft hij een beeld van de faciliteiten voor stamboomonderzoek, die vooral aan de Duitse kant aanzienlijk verschillen van de faciliteiten die wij in Nederland inmiddels zo gewoon vinden.
Uiteraard zullen er specifieke onderzoeksvragen uit de aanwezigen komen, daar zal hij dan op ingaan voor zover dat zo uit de losse pols mogelijk is en de weg wijzen naar de bronnen.

Verslag

Het onderzoek van Peter Roosenboom richt zich op het Kleverland. Dit gebied zowel in Nederland als in Duitsland kenmerkt zich door een min of meer taalkundige en culturele eenheid. Het wordt doorsneden door de Rijn Ė een belangrijke handels- en reisroute. Belangrijkste plaatsen zijn Kleef, Gogh en Kalkar. Veel migratie in beide richtingen de Rijn over, voornamelijk als huursoldaat, dienstbode en bemanningslid VOC.

Na 1648 (eind 30 & 80-jarige oorlog, eind pestepidemieŽn) beginnen pas de DTB-boeken in dit gebied. Wel zijn enige Burgerboeken bewaard gebleven. Kleverland viel tot 1795 onder Pruisen, dat als Lutherse staat veel meer godsdienstvrijheid kende dan de Republiek (!). Veel katholieken lieten hun kinderen daarom net over de grens dopen en trouwen. Vanaf 1795 kwam de Franse bevolkingsadministratie. Op de westelijke Rijnoever bleef deze na 1815 bestaan. De overkant bleef zich tot 1860 behelpen met wat uitgebreide DTB-boeken. Van 1830-1838 viel Limburg onder Belgisch bestuur. Daarom zijn gegevens uit die tijd in de toenmalige hoofplaats Hasselt van (heel) Limburg te vinden.

Opvallend bleek dat in het Rijnland vaak de tweede naam de roepnaam is. De eerste (vaak Joannes of Anna) vervalt. De hypothese werd geopperd dat deze naam door de pastoor genoteerd werd om aan te geven dat de persoon gedoopt (Johannes de Doper!) was.

Digitaal is Duitsland niet te vergelijken met Nederland (WieWasWie), maar er is wel een aantal ingangen. De spreker gaf de aanwezigen een A4-tje met de belangrijkste links (aan te vragen via tweekwartieren@gmail.com).
Een lans werd gebroken voor Mosaik in Kleef; een bezoek meer dan waard. (Dik Jager)

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. J.D. Jager op 04 dec 2016 tijd: 14.17 - Laatste aanpassing door: Dhr. J.D. Jager op: 02 feb 2017 tijd: 15.31
Aantal malen gelezen: 825

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |