Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Di 11 apr 2017 - Ledenvergadering en Lezing over onbekende genealogische bronnen bij het ELO

Een evenement voor Rijnland en van lokale betekenis.
Plaats: Kapelzaal in de Scheppingskerk, v Poelgeestlaan 2 2352TD LEIDERDORP
Organisator: NGV Afd. Rijnland
Spreker: Piet de Baar


Programma:

De lezing begint om ca. 20 uur en wordt om 19.30 uur voorafgegaan door een korte algemene ledenvergadering.

Naast de bij genealogen welbekende bronnen als de Burgerlijke Stand, DTB-registers, notariŽle en rechterlijke archieven en zo meer, zijn er veel bij het grote publiek minder bekende bronnen die prachtige genealogische informatie bevatten. Allereerst zijn er seriŽle bronnen die parallel lopen aan de gewoonlijk gebruikte, zoals trouwboeken van kerken naast de vrijwel steeds gebruikte (min of meer burgerlijke) ondertrouwboeken, of duplicaat-doopregisters die soms net wat andere belangrijke informatie bevatten. Ook zijn er nog series die al dan niet geklapperd zijn en tal van namen bevatten die voor een genealoog van veel belang zijn. En dan zijn er meer unieke bronnen, zoals incidentele stukken in een familiearchief of een archief van een instelling of bedrijf. Naar die laatste stukken is het moeilijker zoeken; vaak is dat een kwestie van toeval. Maar nogal eens lees je er zaken in die een genealogisch raadsel in ťťn keer kunnen oplossen.
Ondanks dat de belangrijkste genealogische bronnen uit Leiden en omgeving goed toegankelijk zijn, is er ook al veel te vinden als je de weg op het web maar kent. Ook zijn er nog tal van archieven waarin je maar je weg moet weten te banen om de genealogische pareltjes eruit te halen. Maar als je al heel lang bezig bent met (ook) genealogisch onderzoek in het Leidse, kom je vaak onverwachte zaken tegen die soms meteen een antwoord op een bestaande vraag geven, maar soms alleen maar even tot een glimlach leiden en daarna onbarmhartig achter een omgeslagen bladzijde verdwijnen en later maar moeilijk terug te vinden zijn als er naar gevraagd wordt. Het is onmogelijk om uitputtende overzichten van archiefseries en meer incidentele stukken te geven, maar een redelijke staalkaart aan mogelijkheden kan de geÔnteresseerde genealoog zeker nog wat verder helpen.


Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Mevr. M.J. Snels op 02 dec 2016 tijd: 14.01 - Laatste aanpassing door: Mevr. M.J. Snels op: 09 jan 2017 tijd: 10.56
Aantal malen gelezen: 399

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |