Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Za 21 jan 2017 - GENEALOGISCHE MIDDAG

Een evenement voor Drenthe en Noordwest-Overijssel en van lokale betekenis.
Plaats: De Vredehorst, Zuidwoldigerweg 32 7908AD HOOGEVEEN
Organisator: NGV afd Denthe en NW-Overijssel


Programma:

Op 21 januari 2017 houdt onze afdeling een bijeenkomst over genealogische onderwerpen in De Vredehorst te Hoogeveen.
De aanvang is om 13.30 uur en de toegang is gratis voor zowel leden als niet leden. Er komen 3 onderwerpen aan de orde:

Als eerste een korte presentatie van de heer Booij:
Naast mijn onderzoek naar mijn afstamming houd ik mij ook bezig met onderzoek naar de verwantschap tussen de verschillende geslachten Booij(y)(i).
Tijdens mijn onderzoek naar mijn voorouders kwam ik er achter dat er meer Booijen zijn en dat die niet familie zijn of toch wel?
Uit Hoogeveen komt het grootste geslacht Booij, maar dat geslacht komt oorspronkelijk uit Friesland. Daarnaast zijn er nog twee geslachten Booij in Friesland. In het Friesch/Drents grensgebied komt ook nog een geslacht Booij voor.
In Noord Holland zijn in de Zaanstreek Booijen van verschillende geslachten te vinden, waaronder mijn voorouders.
In St.Pancras start ook een geslacht Booij. Ook in Zuid Holland zijn een paar te vinden. De vraag rijst dus, waarom ging men de familienaam Booij dragen in die verschillende provincies.
Naast dit onderzoek geef ik sinds 2004 een familieblad uit: De Booij Bode. Hierin verhalen, artikelen, overzichten, foto’s enz. van, door en over leden van de verschillende geslachten Booij.
Op deze manier blijven veel gegevens en verhalen bewaard.
De Booij Bode gaat onder andere naar de Koninklijke Bibliotheek en een aantal archieven.
Jaap Booij

In Nederland kom je de familienaam Booij(y) in alle provincies tegen. In de een wat meer dan de ander. Stammen zij allemaal af van dezelfde stamvader of hebben zij verschillende stamvaders? Vijf jaar gelden is Jaap de Booy begonnen met het uitgeven van een familieblad, 'De Booij Bode'. De eerste jaargangen werden gevuld met verhalen en gegevens van en over Booij uit Krommenie, afstammelingen van Jan Jansz, Booij en Dieuwertje Joop. In het boek 'Het geslacht Reijne uit Krommenie', geschreven door Klaas Cornelis Booij, komen twee geslachten Booij voor, een uit Ilpendam en een uit Krommenie, maar beide geslachten hebben ook wortels in Wormerveer. Zijn zij familie van elkaar? Jaap de Booy zal over zijn familie een korte lezing houden. Tevens is hij aanwezig met een stand over zijn familiegeschiedenis.

Het tweede deel van de middag zal de voorzitter van onze afdeling een presentatie geven over de NGV. Dit deel van de middag was, in combinatie met het derde deel, aanvankelijk uitsluitend bedoeld voor nieuwe leden. Omdat er jaarlijks slechts een klein aantal nieuwe leden bij komen, is de doelgroep uitgebreid. Ook leden die al langer lid zijn en hun kennis wat willen uitbreiden of opfrissen, zijn van harte welkom.

In het derde gedeelte van de middag wordt een Powerpoint-presentatie gegeven over kernbegrippen en regels voor genealogie. Zo wordt onder meer verteld wat een akte van indemniteit is en hoe een kwartierstaat wordt opgebouwd. De honderdste penning komt aan de orde, maar ook de heraldiek en de zegelkunde krijgen een plaatsje op deze genealogische middag.

Verslag

Zaterdag 21 jan. was er weer een bijeenkomst van de NGV afd. Drenthe en Noordwest-Overijssel.
Jaap Booij vertelde over de verschillende takken van de familie Booij en de diverse schrijfwijzen.
Onze voorzitter Harm Hillinga hield twee presentaties. De eerste ging over de NGV en de tweede over genealogische begrippen.

Zoekt u het antwoord op veel genealogische begrippen, dan kunt u deze ook vinden op www.voorouder.nl.

Genealogische begrippen staan onderaan de homepage, dus even naar beneden scrollen en dan naar 'Begrippenlijst".

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. H. Hillinga op 24 nov 2016 tijd: 13.39 - Laatste aanpassing door: Dhr. N.G.V. Moderator Links op: 16 jan 2017 tijd: 09.04
Aantal malen gelezen: 1365

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |