Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV=Y/Zoeken

 

Di 24 okt 2017 - Genealogische speurtocht door Kempen en Peelland

Een evenement voor Land van Cuijk en Ravenstein en van lokale betekenis.
Plaats: Beerseweg 9 5451NR MILL
Organisator: NGV Land van Cuijk en Ravenstein
Spreker: Peter van der Linden


Programma:

> GENEALOGISCHE SPEURTOCHT DOOR KEMPEN EN PEELLAND
> door Peter van der Linden
> aanvang: 20.00 uur
> Café-zaal ‘t Lagerhuis
Beerseweg 9, 5451 NR Mill
0485-470737
_________________________________

Op 24 oktober a.s. geeft Peter van der Linden een lezing over de genealogische speurtocht naar zijn familie aan de hand van een verscheidenheid aan bronnen.
Naast de kennis opgedaan uit de DTB-archieven komen achtereenvolgens de monsterrollen uit de Vlaardingse periode van de Van der Lindens aan bod, het dagboek uit kamp Vught van een oom en schepenprotocollen uit Kempen en Peelland.
Daarmee probeert hij een meer persoon-lijk beeld te schetsen van meer dan 450 jaar vaderlandse geschiedenis en zijn familie daarin een gezicht te geven. Van de 80-jarige oorlog die een grote rol speelde in het gebied waar zijn familie oorspronkelijk vandaan komt (Stiphout, Gerwen en Mierlo) tot en met de Tweede Wereldoorlog waarmee hij de Vlaardingse periode van zijn familie afsluit.
Een van de eerste vragen die hem al een aantal jaren bezighield was ‘wie, oh wie is toch zijn echte oudste stamvader’ en probeert hij het verhaal te reconstrueren over het leven van zijn familieleden die tussen 1560 en 1735 leefden. Daarbij speelt de 80-jarige Oorlog die in dit gebied voor de nodige onrust gezorgd heeft een belangrijke rol.
Hij staat daarbij stil bij de overdracht van onroerend goed (huis, grond) aan de hand van schepenprotocollen. Hij behandelt daarbij de in de aktes veel voorkomende begrippen als dries, lopense, lopensaet, gemeynstraat etc. Daarnaast vertelt hij over de bestuurs-structuur in die tijd.
Verder laat hij zien hoe zijn achternaam Van der Linden zeer waarschijnlijk ont-staan is, een naam die tot op de dag van vandaag in deze contreien nog veel voor-komt. En sluit af met een voorlopige conclusie over wie volgens Peter nu echt zijn oudste voorvader is.


Verslag

U moet eerst inloggen om het verslag te zien

Geplaatst door Dhr. M.M.J. Roefs op 28 sep 2017 tijd: 17.00 - Laatste aanpassing door: Dhr. M.M.J. Roefs op: 28 sep 2017 tijd: 17.07
Aantal malen gelezen: 188

 

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |