Evenementenkalender van de NGV

 

Za 14 okt 2017 - Markeboeken de Lutte, Berghuizen en Beuningen
DNA onderzoek Oldenzaal

Een evenement voor Twente en van lokale betekenis.
Plaats: Grotestraat 207 7622GH BORNE
Organisator: NGV afd. Twente
Spreker: Henk Koop


Programma:

Henk Koop geeft zaterdag 14 oktober een lezing voor de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging. Henk transcribeerde samen met Harm Smeenge de markeboeken van De Lutte, Berghuizen en Beuningen, hetgeen begin dit jaar resulteerde in de presentatie van het lijvige 3-Markenboek door de Historische Vereniging De Dree Marken. Een sterk punt van dit boek is, naast de transcriptie, de hertaling van de overwegend ouderwets geformuleerde taal met veel verouderde en inmiddels onbekende woorden naar voor de lezer begrijpelijk Nederlands. Tekstkaders die onderwerpen samenvatten, schematiseren en vergelijken met externe historische bronnen verhogen de leesbaarheid van de ambtelijke teksten. Tijdens de presentatie zal Henk voorbeelden van kaders van het boek laten zien waarin enkele aspecten van de markevergaderingen zijn uitgewerkt. Ook historische kaarten zullen worden getoond.
Henk zal daarnaast laten zien dat in de mannelijke lijn zijn voorouders van het verdwenen erve Loohuis in Berghuizen komen. Geheel onafhankelijk werd deze familierelatie onlangs bewezen doordat de Oer Oldenzalers Hans Lohuis en Henk Koop verwantschap bleken te hebben met het zelfde opgegraven individu op het markplein bij de Plechelmuskerk. Henk zal de verwantschap van het DNA van het Y-chromosoom leggen naast zijn kwartierstaat en de parenteel van de vermoedde gezamenlijke voorvader van de twee Oer Oldenzalers.


Henk Koop transcribeerde samen met Harm Smeenge de markeboeken van De Lutte, Berghuizen en Beuningen, hetgeen begin dit jaar resulteerde in de presentatie van het lijvige 3-Markenboek door de Historische Vereniging De Dree Marken.

Met deze transcriptie met woordenlijst komen de moeilijk toegankelijke oorspronkelijke handschriften binnen het handbereik van een breed publiek van ge´nteresseerden. Bovendien komt door een hertaling van de overwegend ouderwets geformuleerde taal met veel verouderde en inmiddels onbekende woorden naar voor de lezer begrijpelijk Nederlands de tekst nog dichter bij.
Tekstkaders die onderwerpen samenvatten, schematiseren en vergelijken met externe historische bronnen verhogen de leesbaarheid van de ambtelijke teksten door de markeboeken door die te plaatsen in een historisch perspectief.
Waar mogelijk zijn voorkomende boerderijnamen, veldnamen, onderwerpen, gebeurtenissen aangegeven op kaarten door vergelijking met historische kaarten en het geheel is zoveel mogelijk ge´llustreerd met historisch en huidig beeldmateriaal.

De aanleiding voor dit monnikenwerk was de genealogische interesse van Henk, wiens wortels vooral in deze drie marken liggen. Henk zal laten zien dat in de mannelijke lijn zijn voorouders van het verdwenen erve Loohuis in Berghuizen komen. Dit erve wordt ook in het markeboek genoemd. Geheel onafhankelijk werd deze familierelatie onlangs bewezen doordat twee Oer Oldenzalers Hans Lohuis en Henk Koop verwantschap bleken te hebben met het zelfde opgegraven individu op het markplein bij de Plechelmuskerk. Henk zal de verwantschap van het DNA van het Y-chromosoom leggen naast zijn kwartierstaat en de parenteel van de vermoedde gezamenlijke voorvader van de twee Oer Oldenzalers.

De directe aanzet voor het boek is echter het wetenschappelijk onderzoek van Harm Smeenge. Harm had de markeboeken van De Lutte en Beuningen nodig voor zijn proefschrift over de landschapsgeschiedenis van Noordoost-Twente, vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, Kenniscentrum Landschap.
Tijdens de presentatie zal Henk voorbeelden van kaders van het boek laten zien waarin enkele aspecten van de markevergaderingen zijn uitgewerkt.
Bijvoorbeeld hoe het markerichterschap verschilt tussen de drie marken (De Lutte p38-39, Berghuizen p4, Beuningen p 56-57)
Verder zal hij aan de hand van het voorkomen van de woorden hout en holt in de drie markeboeken laten zien waar het langst nog bomen groeiden in de Dree Marken (kader Berghuizen 65-67).

Verslag

U moet eerst inloggen om het verslag te zien

Geplaatst door Dhr. B.J.M. Nijkamp op 26 aug 2017 tijd: 17.15 - Laatste aanpassing door: Dhr. B.J.M. Nijkamp op: 26 aug 2017 tijd: 17.18
Aantal malen gelezen: 549