Evenementenkalender van de NGV

 

Wo 15 nov 2017 - Lezing Bevolkingsadministraties

Een evenement voor 's-Hertogenbosch en Tilburg en van lokale betekenis.
Plaats: Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2 5042PZ TILBURG
Organisator: NGV afd. 's-Hertogenbosch-Tilburg
Spreker: John Boeren


Programma:

Woensdag 15 november 2017 van 14-17 uur
Tilburg
, Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2

Bevolkingsadministraties door John Boeren

Naast de primaire gegevens uit de burgerlijke stand bieden de overige onderdelen van de bevolkingsadministratie (volkstellingen, bevolkingsregisters, gezinskaarten en persoonskaarten) inzicht in gebeurtenissen en bewegingen in het leven van personen over een langere periode.
Vanaf 1 januari 1850 kregen de gemeenten de wettelijke plicht om een doorlopende bevolkingsregistratie bij te houden. Aanvankelijk hield iedere gemeente de registratie van zijn inwoners bij in grote boeken; het bevolkingsregister. In de jaren 1920 werden deze boeken vervangen door losse kaarten per gezin of persoon en sinds 1939 wordt de bevolkingsregistratie per persoon bijgehouden.
Van elk huishouden zijn de namen en geboortedata en –plaatsen, maar ook adressen, beroepen en kerklidmaatschappen opgenomen. Ook eventuele inwonende familieleden, kostgangers of bedienden werden bij het gezin ingeschreven. Zo leveren de Bevolkingsregisters een mooie kijk op de personen per huis en per gezin.
John Boeren, beroepsgenealoog, neemt ons mee naar het begin van de registraties, laat zien wat de mogelijkheden en valkuilen zijn, waar de registers te vinden zijn en hoe je erin kunt zoeken.
De presentatie wordt voorafgegaan door een korte ledenvergadering van 14.00-15.00 uur.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. H.J.B.M. Brocken op 30 mei 2017 tijd: 21.12 - Laatste aanpassing door: Dhr. H.J.B.M. Brocken op: 22 okt 2017 tijd: 15.33
Aantal malen gelezen: 458