Evenementenkalender van de NGV

 

Za 04 nov 2017 - Brabantdag Familiegeschiedenis

Een evenement voor 's-Hertogenbosch en Tilburg en van (inter-)nationale betekenis.
Plaats: Provinciehuis, Brabantlaan 1 5216TV ’S-HERTOGENBOSCH
Organisator: NGV afdelingen: WNB, HTB, KPL en LVC
Spreker: Verschillende sprekers en onderwerpen


Programma:

Zaterdag 4 november 2017 van 10:30-16:30 uur
’s-Hertogenbosch
, Provinciehuis, Brabantlaan 1.

Landelijke NGV-dag: Brabantdag Familiegeschiedenis in ‘s-Hertogenbosch

Op 4 november 2017 kunnen alle leden van de NGV en andere belangstellenden terecht in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Daar wordt voor de eerste keer het landelijke NGV-evenement georganiseerd: ditmaal de Brabantdag Familiegeschiedenis. Over twee jaar houden we het elders in het land. De vier Brabantse afdelingen hebben er gezamenlijk de schouders onder gezet. Het resultaat is een programma dat zich afspeelt in de grote hal en 11 zalen en zaaltjes van het Provinciehuis. Het programma richt zich op beginners en gevorderden, Brabanders en niet-Brabanders. De dag begint om 10:30 uur en eindigt om 16:30 uur. De toegang is gratis.

Natuurlijk is er een informatiemarkt. Aan de stamtafel zitten zeven stamboomspecialisten die bezoekers met vragen of een meegebracht bidprentje op weg helpen. John Boeren informeert beginnende onderzoekers met een Inleiding in de familiegeschiedenis. Vervolgens is het officiële gedeelte met Anton Neggers (dagvoorzitter), de Commissaris van de Koning, prof. dr. W.B.H.J. van de Donk en een korte toespraak door Peter de Bruin (voorzitter NGV).

Aansluitend gaat de nieuwe website live. Het eerste exemplaar van de glossy die voor deze dag is gemaakt, wordt aangeboden aan de Commissaris van de Koning. Het zou aardig zijn als veel leden hierbij aanwezig zijn.

De keynote wordt uitgesproken door René Bastiaanse, directeur van het BHIC en begenadigd verteller.
De onderwerpen van de overige lezingen zijn:
Criminele voorouders in Brabant
Molenaar, Mulders en Smulders, over familienamen, dialecten en regionale verbondenheid
Verborgen Verleden
De binnenlandse migratie door de komst van de spoorwegen in Nederland
De Oirschotse stoelenindustrie
Het project Kunera, bedevaartinsignes in Brabant
Zie voor een toelichting op de lezingen en de sprekers: verrassendverleden.nl.

Verder zijn er presentaties zoals ‘Een streekbevolking in beeld’, door Toon van Gestel, ‘Brabanders: Van Afrika naar Zeelst en verder’ door Annelies van Bronswijk en Jef van Dooren. Er zijn ook andere presentaties, bij voorbeeld ‘Fotostambomen en placemats voor mensen met dementie’.

In het Café met de zachte G treden gedurende de dag studenten van de Koningstheater Academie op met kleinkunstliedjes, sketches en conferences. Willeke Binnendijk (MyHeritage) gaat in discussie met bezoekers in ‘Vertel eens , wat zit er in jouw DNA’ en Patrick Timmermans (directeur Erfgoed Brabant) heeft een talkshow met experts en publiek.

De afsluiting geschiedt door Christel de Laat met haar cabaret over ‘Familieaangelegenheden’.

Het Provinciehuis opent de deuren om 10 uur. Het is goed bereikbaar met de bus vanaf het station en per auto (A2, afslag 22). Er is volop parkeergelegenheid.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. H.J.B.M. Brocken op 30 mei 2017 tijd: 21.07 - Laatste aanpassing door: Dhr. H.J.B.M. Brocken op: 28 okt 2017 tijd: 16.11
Aantal malen gelezen: 573