Evenementenkalender van de NGV

 

Wo 26 apr 2017 - Een schets van Brabant 1815-1824

Een evenement voor West Noord-Brabant en van lokale betekenis.
Plaats: Stadsarchief Breda, Parade 10 4811DZ BREDA
Organisator: Stadsarchief Breda
Spreker: de heer J. Biemans


Programma:

Woensdag 26 april aanstaande vindt de vierde lezing van de Henri Mastboom lezingencyclus plaats. Het overkoepelende thema van dit jaar is “Grenzen”. Van januari tot en met mei 2017 zal er elke maand een lezing zijn die dit thema raakt. De lezingencyclus wordt georganiseerd door het West-Brabants Archief en het Stadsarchief Breda.
In 1815 arriveerde August von Bonstetten in ’s-Hertogenbosch als Zwitsers officier in dienst van het koninklijk Nederlands leger onder Willem I. De begaafde jongeman hield vanaf de eerste dag van zijn vertrek naar Nederland een dagboek bij en maakte talloze tekeningen en schetsen. Historicus Jac. Biemans ontdekte deze unieke egodocumenten in particuliere en openbare collecties in Argentinië, Frankrijk en Zwitserland. Een deel van genoemde periode verbleef Von Bonstetten ook in Breda en omgeving. Ook hier schreef hij en maakte hij tekeningen. De ontboezemingen en de vele tekeningen van August von Bonstetten bieden voor het eerst een fascinerende inkijk in het Brabant in de eerste jaren van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
In de lezing komen eerst de spannende speurtocht naar deze bronnen en de achtergronden van Zwitsers in Nederlandse dienst aan bod. Na de pauze worden de treffendste tekstfragmenten en de weinige bekende illustraties uit Breda voor het eerst voorgesteld. Met August von Bonstetten voert Biemans ons terug naar het Brabant van het begin van de negentiende eeuw. We krijgen een beeld van het dagelijks leven van een militair, van zijn eet- en drinkgewoonten tot zijn verliefdheden en van zijn omgang met collega’s tot de ontmoetingen met de autoriteiten, burgers en kunstenaars. We proeven de afkeer van het militaire patroon en de verademing van vooral het tekenen en schilderen, in ’s-Hertogenbosch, Breda en de wijde omtrek.
Jac. Biemans
Jac. Biemans (Maarheeze, 1963) studeerde geschiedenis aan de Katholieke (nu Radboud) Universiteit te Nijmegen. In 1991 studeerde hij cum laude af op een onderzoek naar het protestantisme in Budel en Maarheeze. Sindsdien werkt hij in het archiefwezen, op dit moment als medewerker PR en Educatie bij de Afdeling Erfgoed van de Gemeente ’s-Hertogenbosch. Hij is actief bij diverse lokale en regionale erfgoedorganisaties. Daarnaast is hij sterk geďnteresseerd in historisch beeldmateriaal. Als auteur of beeldredacteur was hij betrokken bij publicaties over lokale en regionaalhistorische onderwerpen. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Vantilt te Nijmegen zijn boek ‘August von Bonstetten. Een Zwitsers militair schetst ’s-Hertogenbosch 1815-1824’.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door * dhr. F.H.M. Roelvink op 13 apr 2017 tijd: 09.00 - Laatste aanpassing door: * dhr. F.H.M. Roelvink op: 13 apr 2017 tijd: 09.02
Aantal malen gelezen: 221