Evenementenkalender van de NGV

 

Wo 22 maart 2017 - lezing;

Een evenement voor Kennemerland en van lokale betekenis.
Plaats: Pijnboomstraat 17 2023VN HAARLEM
Organisator: NGV Afdeling Kennemerland
Spreker: Bram Plantinga


Programma:

Titel: De verborgen rijkdom van her weeskamerarchief.
Korte inhoud:
Het archief van de weeskamer (elders momboirkamer genoemd) is vrij onbekend en wordt daarom minder gemakkelijk onderzocht door genealogen. De weeskamer (niet te verwarren met weeshuis!) was een administratieve instelling van het lokale bestuur. Het hield toezicht op de afwikkeling van nalatenschappen, voor zover daarbij de belangen van minderjarigen, mensen in het buitenland ('uitlandigen') of geestelijk onvolwaardigen in het spel waren. De meeste weeskamerarchieven beslaan grofweg de periode van halverwege de 16e tot en met de 18e eeuw.
Bij de behandeling van nalatenschappen door de weeskamer werden dossiers ('boedels') gevormd. Deze kunnen een of meer testamenten bevatten, een boedelbeschrijving en/of -verdeling, declaraties en betaalbewijzen, schuldbewijzen en eigendomspapieren, notariŽle verklaringen, processtukken, etc. In sommige gevallen ook wat correspondentie en zo nu en dan een genealogische staat. Sommige boedels bevatten maar een enkel stuk, andere zijn rijk gevuld. Onnodig te zeggen dat deze informatie voor een genealoog van grote waarde is!
Wanneer heeft het zin om in een weeskamerarchief te gaan zoeken? Waar zijn weeskamers gesticht en waar niet? Waarin verschillen hun archieven van elkaar? Hoe bereid je je voor op onderzoek in een weeskamerarchief en welke onderdelen van een inventaris komen het eerst in aanmerking om te bekijken? Deze en andere vragen komen in de lezing aan de orde. Ook de geschiedenis van de weeskamers passeert kort de revue.
Na de pauze volgen we de lotgevallen van verschillende leden uit ťťn familie in de jaren 1625-1655. Zij waren gewone mensen die woonden in Delfshaven, Amsterdam en Leiden, en hadden het niet breed. Brieven en andere stukken uit het Leidse weeskamerarchief laten zien dat zij deelnamen aan de strijd tegen zeerovers voor de Afrikaanse kust, uitvoeren naar Oost- en West-IndiŽ en verkommerden in Spaanse gevangenschap. We leren hen niet alleen kennen uit officiŽle stukken, maar vooral ook uit persoonlijke getuigenissen van wat hen overkwam. Afbeeldingen van hun briefteksten en andere illustraties make deze geschiedenis tot een indringend geheel.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. W.H.A. van Rhoon op 18 jan 2017 tijd: 12.53 - Laatste aanpassing door: Dhr. C.W.J. Heemskerk op: 21 mrt 2017 tijd: 16.31
Aantal malen gelezen: 354