Evenementenkalender van de NGV

 

Wo 06 sep 2017 - Praatje "Start genealogie: Vraag je ouders" gevolgd door Lezing over "Migratie"

Een NGV-evenement!

Een evenement in Gooiland en van lokale betekenis.


Locatie: De Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15, 1411EL NAARDEN
Details locatie: www.wittekerknaarden.nl/bereikbaarheid.html

Aanvang: 20.00 uur

Organisator: NGV Afd. Gooiland

Toegang: leden NGV Gooiland en introducees

Spreker: Rob Tausk en Harmen Snel

Voor meer informatie (e-mail):

Voor meer informatie (alg.): Rob Tausk, 035 5445379Programma:

10-min Praatje Start familiegeschiedenis: Vraag je ouders, Toch oppassen geblazen door Rob Tausk
Mijn onderzoek naar de familiegeschiedenis begon met de 32 registratie documenten over mijn voorouders die mijn vader, Marius, had verzameld ten behoeve van een Niet-Jood verklaring die hij in 1941 nodig had. Met de gegevens van één overgrootmoeder van mij, Emilie Tausk-Roth, had ik de nodige problemen en mijn vader legde mij uit dat de gegevens van een Joodse en een Katholieke Emilie Roth verwisseld waren. Ten behoeve van een recente conferentie in Graz, Oostenrijk, had ik mij ook verdiept in het leven van mijn oom Hugo, en tot mijn verrassing kwam ik dezelfde verwisseling tegen.

Lezing Migratie naar de Nederlanden door Harmen Snel.
Harmen Snel zal in zijn praatje ingaan op de grote(re) stromen migranten die de Republiek overspoelden sinds het midden van de 16e eeuw. Hij zal vooral ingaan op de invloed die de migrantenstromen hadden op de ontwikkeling van Amsterdam. Men moet dan denken aan vluchtelingen uit de Zuidelijke Nederlanden, Portugese Joden, Hugenoten etc. Maar welke andere groepen vestigden zich in kleinere of grote mate in de 17de en 18de eeuw? En welke invloed had dat op het Gooi? Waren er ook in het Gooi in de 17de en 18de eeuw immigranten uit het buitenland? En waar kamen die vandaan? Waren die nieuwkomers alleen in Naarden te vinden of ook in de Gooise dorpen? In hoeverre speelde religie een rol? Katholieken hoefden in Huizen niet aan te komen, maar waren wel welkom in Laren en Blaricum. Maar kwamen ze ook? Of was het vooral migratie uit de gebieden rondom het Gooi?
Een unieke gelegenheid: Mogelijk kunnen leden van de afdeling zelf een niet terug gevonden voorouder, liefst met een buitenlandse naam, benoemen uit de 17e of 18e eeuw. Mogelijk kan Harmen Snel daarover zijn licht laten schijnen. Was zijn of haar afkomst Goois? Of mogelijk toch niet?
Graag inzendingen van voorouders via de mail van Rob Tausk, secretaris@gooiland.ngv.nl


Geplaatst door Dhr. R.J.M. Tausk op 29 okt 2016 tijd: 06.49 - Laatste aanpassing door: Dhr. R.J.M. Tausk op: 02 aug 2017 tijd: 06.39
Aantal malen gelezen: 297