Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van de NGV

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
(Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief NGV/Zoeken

 

Zo 19 dec 1999 - Ontstaan en verklaren van namen

Een evenement voor Kempen- en Peelland en van lokale betekenis.
Plaats: Ostadestraat 23 5721WC ASTEN
Organisator: Erfgoedpunt Peel
Spreker: Jacques van der Velden


Programma:

In het Erfgoedpunt Peel in het Klok & Peel Museum Asten worden door Jacques van der Velden bijeenkomsten gehouden Over namen. Stamboomonderzoek heeft hem geďnspireerd om uit te zoeken hoe namen ontstaan, het verklaren van namen is nu zijn hobby geworden. Als u nieuwsgierig bent naar de betekenis van uw voornaam of familienaam of als u beter wilt begrijpen hoe namen zich hebben ontwikkeld, dan bent u van harte welkom bij deze bijeenkomsten. De eerstvolgende is op woensdagmiddag 19 juni van half twee tot drie uur. De toegang is gratis. Hier volgt alvast een voorproefje.

Meuffels
De naam Meuffels komt in Asten en Someren nauwelijks voor. Toch mocht ik iemand uit Asten met deze naam in het Erfgoedpunt Peel ontvangen. Dat is voor mij extra interessant, omdat deze naam voor mij een onbeschreven blad is. Net na de oorlog woonde ruim 90 % van de Nederlandse naamdragers in Limburg en uit de meest recente tellingen blijkt dat het hoogste percentage uit Echt-Susteren kwam. De oudste Limburgse naamdrager die ik kon vinden werd in 1797 in Thorn geboren. Op dat moment was dit oude stadje geannexeerd door de Fransen. Bij onze Zuiderburen wonen de Meuffels hoofdzakelijk in de Belgische provincie Limburg. In Duitsland komt deze naam vooral voor in de aangrenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Deze naam heeft dus een sterk regionaal karakter. Dr. Frans Debrabandere schrijver van het Woordenboek van de familienamen in België en Noord-Frankrijk denkt dat deze naam want, grove handschoen of mof betekent. In Nederlandse bronnen is men het woord moffel 'losse wollen of gewatteerde mouw om de polsen en handen warm te houden' voor het eerst tegen gekomen rond 1540. In dezelfde eeuw kwam ook de verkorte vorm mof in gebruik. Taalkundigen denken dat het woord moffel, muffel ontleend is aan het Franse woord moufle 'want' [1223], dat afkomstig is van het middeleeuws Latijn muffula, muffla 'want, bonten handschoen' [817]. Het Waalse mofe is de Franse vorm zonder l. In het Hoogduits is muff ook eerst sinds de 17e eeuw bekend. Varianten van deze familienaam in ons taalgebied zijn, Muffels en Meuf(f)els. Deze naam wordt ingedeeld bij de beroepsbijnamen. Ze verwijst naar het product mof, moffel dat kenmerkend is voor de beroepsuitoefening van de moffelmaker. De beroepstitel moffelmaker wordt al in 15e-eeuwse bronnen aangetroffen. Verwant hiermee is ook het werkwoord wegmoffelen 'verdonkeremanen, verstoppen, verbergen'. Er was vroeger sprake van handmoffen en polsmofjes. Uit 1773 komt de volgende opmerking: 'Onder de opmerkelyke veranderingen der kleedinge in deeze Eeuw (mag men) … tellen de Winterdragt van Handmoffen, die … in de plaats van gevoerde Handschoenen gekomen zyn'. De -s op het einde van Meuffels en Muffels betekent nazaat van. De eerste naamdrager had dus de bijnaam Meuffel of Muffel en het zou me niet verbazen als deze persoon zijn geld verdiende met het vervaardigen van deze voor zijn tijd moderne handmoffen.

Over namen is veel te vertellen. Namen worden gerekend tot ons cultureel erfgoed en vormen daarom een passend onderwerp voor het Erfgoedpunt Peel. Tijdens de bijeenkomsten probeert Jacques van der Velden de voor- en familienamen van de aanwezigen uit te leggen en in een inleiding geeft hij informatie, die nodig is om eventueel zelf aan de slag te gaan. Het Erfgoedpunt Peel is open tijdens de openingstijden van het Klok & Peel Museum Asten en is gratis toegankelijk. Mocht er een bezoek aan het museum aan gekoppeld worden, dan gelden de museumtarieven. Meldt u zich in ieder geval bij de balie dan krijgt u daar een tijdelijke bezoekersbatch voor het Erfgoedpunt Peel. Zie voor actueel nieuws over deze en andere activiteiten in het erfgoedpunt www.rhc-eindhoven.nl of www.museumasten.nl of www.heemkundekringdevonder.nl.

Verslag

Geen verslag beschikbaar

Alleen de auteur of een gebruiker met usertype afdelingssecretaris of hoger kan een verslag toevoegen/aanpassen


Geplaatst door Dhr. J.H. van het Groenewoud op 13 jun 2013 tijd: 16.03
Aantal malen gelezen: 1013

 


| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |