Nederlandse Genealogische Vereniging
Wie op zoek gaat naar voorouders kan best wat hulp gebruiken...
Van de NGV bijvoorbeeld!

Evenementenkalender van afdeling Amsterdam en omstreken

Bladeren door de evenementen: Titels / Intro's / Volledig
Evenementen in mijn regio - (Inter-)Nationaal - Alle evenementen - Archief ASD/Zoeken

 

Di 15 nov 2011 - Lezing: Mijn voorouders "van Oostvoorn": vissersfamilies in de 17e en 18e eeuw op Overflakee

Een evenement voor Amsterdam en omstreken en van lokale betekenis.
Plaats: Backerhagen 12 AMSTERDAM-BUITENVELDERT
Organisator: NGV afdeling Amsterdam en omstreken
Spreker: Dhr. Frits van Oostvoorn


Programma:

Frits van Oostvoorn heeft in mei een 10-minutenpraatje gehouden over het onderzoek naar zijn familienaam. Dat vond hij zo leuk om te doen dat wij hem bereid hebben gevonden om deze lezing te houden.

Samenvatting
De zoektocht naar mijn voorouders met de achternaam 'van Oostvoorn' vanaf de geboorte van mijn vader in Amsterdam leidde naar een aantal eerste generaties die in de 17e en 18e eeuw hebben geleefd op het eiland Overflakkee. Verder onderzoek in het streekarchief van Goeree-Overflakkee leverde op basis van DTB, RA en weeskamer e.a. akten vervolgens meer informatie over de woonplaats, bezit, beroep en andere familiegebeurtenissen die zich hebben afgespeeld op het eiland Overflakkee in de 17e en 18e eeuw. Een eiland gelegen aan het Haringvliet en in de zgn. Maasmond van Zuid-Holland.

In de voordracht besteden we verder aandacht aan diverse aspecten van de streekgeschiedenis die van invloed waren op de leefomstandigheden van de eerste generaties. Het betreft bijv. onderwerpen als de wording van het eiland, de rol van de visserij en landbouw en de woonplaatsen, t.w. Den Bommel, Sommelsdijk en Middelharnis. Met name over woonplaats Sommelsdijk, dat grensde aan het vissersdorp Middelharnis en tot 1805 een Zeeuwse enclave in Holland was, zullen we e.a. vertellen. Tenslotte komt de invloed van het Franse bezetting (periode 1895-1813) op de visserij en daarmee op de laatste familiegeneraties op het eiland aan de orde. We sluiten af met wat algemene conclusies en observaties n.a.v. het onderzoek en de resultaten.

Verslag

U moet eerst inloggen om het verslag te zien

Geplaatst door Mevr. M.J. Plat op 26 sep 2011 tijd: 05.58 - Laatste aanpassing door: Mevr. M.J. Plat op: 26 sep 2011 tijd: 06.04
Aantal malen gelezen: 1202

 

| © Nederlandse Genealogische Vereniging | Privacy Policy | Disclaimer | Website overzicht |